ESKİŞEHİR NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİ SAYIN BAŞKANLIĞINA
Gönderilmek Üzere
KÜTAHYA ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE
DAVACI :
VEKİLİ : Av. Barış KILIÇ-
DAVALI :
TALEP KONUSU : Müvekkilin sürekli görev yolluğunun ödenmesi talebine ilişkin olarak, ………… Kaymakamlığı (İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü)’nün tesis etmiş olduğu ……………… tarih ve ……… sayılı ret işleminin iptali ile, müvekkile ödenmesi gereken yolluğun, atama tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile ödenmesine karar verilmesi talebinden ibarettir.
TEBLİĞ TARİHİ :
AÇIKLAMALAR :
1) Müvekkil ……….. ilçesi ……… İlköğretim Okulunda sözleşmeli öğretmen olarak çalışırken; 2010 yılı yaz dönemi eş durumu özür grubu yer değiştirme atamaları ile; Kütahya ili ………. İlçesi …………İlköğretim Okulu’na ataması yapılmıştır. Atama Kararnamesinde yolluk alıp alamayacağı yönünde bir ibareye yer verilmemiş olup, müvekkile ödenmesi gereken yolluk ücreti ödenmemiştir. Ödenmesi gereken yolluğunu alamadığı için müvekkilim ………. tarihinde …………. Kaymakamlığı (İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü)’ne başvurarak tarafına sürekli görev yolluğunun ödenmesini talep etmiştir.
………….Kaymakamlığı (İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü), müvekkilin talebini ……….. tarih ve ……… sayılı işlemi ile reddetmiştir. ……….. Kaymakamlığı (İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü)’nün yapmış olduğu işlem hukuka aykırıdır ve iptal edilmelidir.
2) Öncelikle davalı idarenin bahsi geçen ret işlemine gerekçe olarak Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 4. Maddesinde “Sözleşmeli personele geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenmez.” Hükmü gösterilmiştir. Ancak Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın 4. Maddesinin 2. fıkrasında “Sözleşmeli personele geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenemez” hükmünü Danıştay 2. Dairesi’nin 28.02.2011 tarih ve 2010/5994 Esas sayılı dosyasından vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararı uyarınca söz konusu hükmün yürütmesi durdurulmuştur. Söz konusu yürütmenin durdurulması kararı müvekkilin sürekli görev yolluğu ile ilgili talebinden öncesinde verilmiştir. Bu nedenle davalı idarenin müvekkilin sürekli görev yolluğu verilmesi talebinin reddine ilişkin işleminin haklı bir gerekçesi bulunmamaktadır.
3) Danıştay İkinci Dairesinin bahsi geçen kararında “Temel ve asli fonksiyonları kamu hizmetini yürütmek olan kamu görevlileri, kamu hizmetinin iyi işlemesi için, ya kendi isteklerine dayalı olarak, ya da re’sen kanunlarda yer alan kurallar çerçevesinde, yetkili idari makamlarca bulundukları yerden başka bir yere atanabilmekte, bu atamaya bağlı olarak da yeni görev yerlerinde göreve başlayabilmek için bazı giderler yapmak zorunda kalmaktadırlar. Yolluk ödenmesi, kamu hizmetinin gerektirdiği durumlarda bu hizmet için görevlendirilen kişilerin katlanacakları giderleri karşılamak üzere yapılan parasal ödemeyi içeren bir idari işlem olup, atama işlemi sonucunda görev yeri değişen kamu görevlisinin karşı karşıya kaldığı külfetin kamu hizmetinin yürütülmesinden kaynaklanması nedeniyle, Kanun koyucu tarafından bu külfetin kamuca karşılanması amacıyla yasal düzenlemeler yapılmıştır.” Denilerek yolluk verilmesinin amacı açıklanmıştır.
4) Buna göre; müvekkilim ………….. ilçesinden Kütahya İli ………. ilçesine atanması nedeniyle “gidip gelmeye en uygun ve kullanılması mutat olan yol ve taşıt araçları üzerinden” harcırah almaya hak kazanmış bulunmaktadır. Ancak harcırahı ödenmemiştir. Harcırah verilmesinin amacı tayin olan memurun masraflarının bir kısmının devlet tarafından karşılanmasıdır. Müvekkil de sözleşmeli statüde de olsa öğretmen olarak görev yapmakta olup, yapmış olduğu görevin içeriği açısından kadrolu öğretmenlerle bir farkı bulunmamaktadır. Bu nedenle sözleşmeli olarak görev yaptığı yerden başka bir yere atanan müvekkile harcırah verilmemesi, harcırah kanunda buna ilişkin yasaklayıcı bir hüküm bulunmaması ve müvekkilin öğretmenlik görevinin devam etmesi nedenleriyle hukuka aykırıdır.
5) 6245 sayılı Harcırah Kanununun tarifler başlıklı 3. maddesine göre; “Harcırah: Bu Kanuna göre ödenmesi gereken yol masrafı; gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masrafından birini, birkaçını veya tamamını ifade eder.” Anılan Kanunun 6.maddesine göre “Harcırah, bu kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, gidip gelmeye en uygun ve kullanılması mûtat olan yol ve taşıt araçları üzerinden verilir. Gidip gelmeye en uygun ve kullanılması mûtat olan bu yoldan hem muayyen, hem gayrimuayyen tarifeli taşıt işletilmekte ise harcırah hesabında muayyen tarifeli taşıt esas alınır.” 6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun 9. maddesinde ise “Daimi vazife harcırahı: Naklen veya tahvilen başka bir mahalle gönderilenlere, bu tâyinleri sırasında mezunen başka bir mahalde bulunsalar dahi, eski memuriyetleri mahallinden itibaren verilir” denilmektedir. Aynı Kanunu 3. maddesinin (g) ve (h) bentlerine göre “Memuriyet mahalli: Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgâhının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü veya kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri, Başka yer: Yukarıda (g) fıkrasında yazılı memuriyet mahalli dışındaki yerleri; ifade eder.” Yine aynı kanunun 10. maddesi “Yurt içinde veya yurt dışında görev yapmakta iken yurt içinde veya yurt dışındaki sürekli bir göreve naklen atanan ya da yabancı ülkelerdeki memuriyet merkezi değiştirilen memur ve hizmetlilere yeni görev yerlerine kadar yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafı” alabileceklerini hükme bağlamıştır. Buna göre müvekkil Iğdır/Tuzluca ilçesinden atandığı Kütahya ili Tavşanlı ilçesine giderken evini taşımak için nakliye tutmuş, ev kiralamış, ailesini de yanında götürmüştür. Bu nedenle büyük bir masrafa katlanarak yeni atandığı okulun bulunduğu yere taşınmıştır. Buna rağmen idare, hak ettiği harcırahı kendisine ödememiştir.
6) Anayasanın 5 inci maddesinde; “… kişilerin ve toplumun refah huzur ve mutluluğunu sağlamak, kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.” ifadelerine yer verilmek suretiyle Devletin temel amaç ve görevleri hüküm altına alınmıştır. Madde içeriğinde ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmak devletin görevleri olarak belirtilmesine karşın müvekkilime sürekli görev yolluğu verilmemesi suretiyle Harcırah Kanununda var olan bir sosyal ve ekonomik bir hak idare tarafından engellenmiştir.
7) Anayasamızın 49 uncu maddesinde çalışma hakkı ve ödevi başlığı altında; “… Devlet çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, … için gerekli tedbirleri alır.” hükmüne yer verilmiştir. Bu itibarla, hizmetleri karşılığı ödenen maaş ve diğer ücretleri ile genel itibariyle hayatlarını idame ettirmek için gerekli olan ihtiyaçlarını karşılayan öğretmenlerin bu ücretin içerisinden ayıracakları paylarla atama işlemleri nedeniyle yapacakları nakil işlemlerine ilişkin harcamalarını karşılamalarını beklemek çalışanın hayat seviyesini yükseltemeye ilişkin Devlet görevi açısından açıklanabilir bir durum değildir.
8) Nitekim Eskişehir 2. İdare Mahkemesinin 20.10.2011 tarih, 2011/826 Esas ve 2011/1267 Karar sayılı ilamında “6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun 4. maddesinde sözleşmeli personele harcırah verilmeyeceği yönünde bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Yine, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 4. maddesinde de; sözleşmeli personelin geçici görevlendirilmeleri halinde yolluk ve gündeliklerinin ne şekilde hesaplanacağı düzenlenmiş, sözleşmeli personele başka harcırah ödenmeyeceği yolunda bir kural getirilmemiştir. Yine davacı ile davalı idare arasında imzalanan hizmet sözleşmesinde sözleşmeli personele sürekli görev yolluğu ödenmeyeceği yolunda bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu hale göre davacıya harcırah ödenmemesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmamaktadır.” Denilerek dava konusu işlemi iptal ederek, sözleşmeli personelede harcırah verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Benzer hükümler Hatay İdare Mahkemesi’nin 22.09.2010 tarih, 2009/1283 Esas ve 2010/1067 Karar, 03.06.2010 tarih, 2009/1280 Esas ve 2010/634 Karar, Bursa 3. İdare Mahkemesi’nin 16.12.2010 tarih, 2010/1092 Esas ve 2010/1130 Karar sayılı ilamlarında bulunmaktadır.
9) Sonuç olarak; harcırah unsurları ve atama işlemi dikkate alınarak müvekkilin ………… – Kütahya/……… arasındaki sürekli görev yolluğunun atama tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi için dava açma zorunluluğu hasıl olmuştur.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izaha çalışılan ve resen gözetilecek nedenlerle;
1) Müvekkilin sürekli görev yolluğunun ödenmesi talebine ilişkin olarak, ……….. Kaymakamlığı (İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü)’nün tesis etmiş olduğu ……….. tarih ve ……….. sayılı ret işleminin iptali ile, müvekkile ödenmesi gereken yolluğun, atama tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile ödenmesine,
2) Yargılama masrafları ile vekalet ücretinin davalı idare üzerinde bırakılmasına karar verilmesini saygılarımla vekaleten arz ve talep ederim. 04.01.2012
DAVACI VEKİLİ Av. Barış KILIÇ
Gönderilmek Üzere
KÜTAHYA ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE
DAVACI :
VEKİLİ : Av. Barış KILIÇ-
DAVALI :
TALEP KONUSU : Müvekkilin sürekli görev yolluğunun ödenmesi talebine ilişkin olarak, ………… Kaymakamlığı (İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü)’nün tesis etmiş olduğu ……………… tarih ve ……… sayılı ret işleminin iptali ile, müvekkile ödenmesi gereken yolluğun, atama tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile ödenmesine karar verilmesi talebinden ibarettir.
TEBLİĞ TARİHİ :
AÇIKLAMALAR :
1) Müvekkil ……….. ilçesi ……… İlköğretim Okulunda sözleşmeli öğretmen olarak çalışırken; 2010 yılı yaz dönemi eş durumu özür grubu yer değiştirme atamaları ile; Kütahya ili ………. İlçesi …………İlköğretim Okulu’na ataması yapılmıştır. Atama Kararnamesinde yolluk alıp alamayacağı yönünde bir ibareye yer verilmemiş olup, müvekkile ödenmesi gereken yolluk ücreti ödenmemiştir. Ödenmesi gereken yolluğunu alamadığı için müvekkilim ………. tarihinde …………. Kaymakamlığı (İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü)’ne başvurarak tarafına sürekli görev yolluğunun ödenmesini talep etmiştir.
………….Kaymakamlığı (İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü), müvekkilin talebini ……….. tarih ve ……… sayılı işlemi ile reddetmiştir. ……….. Kaymakamlığı (İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü)’nün yapmış olduğu işlem hukuka aykırıdır ve iptal edilmelidir.
2) Öncelikle davalı idarenin bahsi geçen ret işlemine gerekçe olarak Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 4. Maddesinde “Sözleşmeli personele geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenmez.” Hükmü gösterilmiştir. Ancak Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın 4. Maddesinin 2. fıkrasında “Sözleşmeli personele geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenemez” hükmünü Danıştay 2. Dairesi’nin 28.02.2011 tarih ve 2010/5994 Esas sayılı dosyasından vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararı uyarınca söz konusu hükmün yürütmesi durdurulmuştur. Söz konusu yürütmenin durdurulması kararı müvekkilin sürekli görev yolluğu ile ilgili talebinden öncesinde verilmiştir. Bu nedenle davalı idarenin müvekkilin sürekli görev yolluğu verilmesi talebinin reddine ilişkin işleminin haklı bir gerekçesi bulunmamaktadır.
3) Danıştay İkinci Dairesinin bahsi geçen kararında “Temel ve asli fonksiyonları kamu hizmetini yürütmek olan kamu görevlileri, kamu hizmetinin iyi işlemesi için, ya kendi isteklerine dayalı olarak, ya da re’sen kanunlarda yer alan kurallar çerçevesinde, yetkili idari makamlarca bulundukları yerden başka bir yere atanabilmekte, bu atamaya bağlı olarak da yeni görev yerlerinde göreve başlayabilmek için bazı giderler yapmak zorunda kalmaktadırlar. Yolluk ödenmesi, kamu hizmetinin gerektirdiği durumlarda bu hizmet için görevlendirilen kişilerin katlanacakları giderleri karşılamak üzere yapılan parasal ödemeyi içeren bir idari işlem olup, atama işlemi sonucunda görev yeri değişen kamu görevlisinin karşı karşıya kaldığı külfetin kamu hizmetinin yürütülmesinden kaynaklanması nedeniyle, Kanun koyucu tarafından bu külfetin kamuca karşılanması amacıyla yasal düzenlemeler yapılmıştır.” Denilerek yolluk verilmesinin amacı açıklanmıştır.
4) Buna göre; müvekkilim ………….. ilçesinden Kütahya İli ………. ilçesine atanması nedeniyle “gidip gelmeye en uygun ve kullanılması mutat olan yol ve taşıt araçları üzerinden” harcırah almaya hak kazanmış bulunmaktadır. Ancak harcırahı ödenmemiştir. Harcırah verilmesinin amacı tayin olan memurun masraflarının bir kısmının devlet tarafından karşılanmasıdır. Müvekkil de sözleşmeli statüde de olsa öğretmen olarak görev yapmakta olup, yapmış olduğu görevin içeriği açısından kadrolu öğretmenlerle bir farkı bulunmamaktadır. Bu nedenle sözleşmeli olarak görev yaptığı yerden başka bir yere atanan müvekkile harcırah verilmemesi, harcırah kanunda buna ilişkin yasaklayıcı bir hüküm bulunmaması ve müvekkilin öğretmenlik görevinin devam etmesi nedenleriyle hukuka aykırıdır.
5) 6245 sayılı Harcırah Kanununun tarifler başlıklı 3. maddesine göre; “Harcırah: Bu Kanuna göre ödenmesi gereken yol masrafı; gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masrafından birini, birkaçını veya tamamını ifade eder.” Anılan Kanunun 6.maddesine göre “Harcırah, bu kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, gidip gelmeye en uygun ve kullanılması mûtat olan yol ve taşıt araçları üzerinden verilir. Gidip gelmeye en uygun ve kullanılması mûtat olan bu yoldan hem muayyen, hem gayrimuayyen tarifeli taşıt işletilmekte ise harcırah hesabında muayyen tarifeli taşıt esas alınır.” 6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun 9. maddesinde ise “Daimi vazife harcırahı: Naklen veya tahvilen başka bir mahalle gönderilenlere, bu tâyinleri sırasında mezunen başka bir mahalde bulunsalar dahi, eski memuriyetleri mahallinden itibaren verilir” denilmektedir. Aynı Kanunu 3. maddesinin (g) ve (h) bentlerine göre “Memuriyet mahalli: Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgâhının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü veya kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri, Başka yer: Yukarıda (g) fıkrasında yazılı memuriyet mahalli dışındaki yerleri; ifade eder.” Yine aynı kanunun 10. maddesi “Yurt içinde veya yurt dışında görev yapmakta iken yurt içinde veya yurt dışındaki sürekli bir göreve naklen atanan ya da yabancı ülkelerdeki memuriyet merkezi değiştirilen memur ve hizmetlilere yeni görev yerlerine kadar yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafı” alabileceklerini hükme bağlamıştır. Buna göre müvekkil Iğdır/Tuzluca ilçesinden atandığı Kütahya ili Tavşanlı ilçesine giderken evini taşımak için nakliye tutmuş, ev kiralamış, ailesini de yanında götürmüştür. Bu nedenle büyük bir masrafa katlanarak yeni atandığı okulun bulunduğu yere taşınmıştır. Buna rağmen idare, hak ettiği harcırahı kendisine ödememiştir.
6) Anayasanın 5 inci maddesinde; “… kişilerin ve toplumun refah huzur ve mutluluğunu sağlamak, kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.” ifadelerine yer verilmek suretiyle Devletin temel amaç ve görevleri hüküm altına alınmıştır. Madde içeriğinde ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmak devletin görevleri olarak belirtilmesine karşın müvekkilime sürekli görev yolluğu verilmemesi suretiyle Harcırah Kanununda var olan bir sosyal ve ekonomik bir hak idare tarafından engellenmiştir.
7) Anayasamızın 49 uncu maddesinde çalışma hakkı ve ödevi başlığı altında; “… Devlet çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, … için gerekli tedbirleri alır.” hükmüne yer verilmiştir. Bu itibarla, hizmetleri karşılığı ödenen maaş ve diğer ücretleri ile genel itibariyle hayatlarını idame ettirmek için gerekli olan ihtiyaçlarını karşılayan öğretmenlerin bu ücretin içerisinden ayıracakları paylarla atama işlemleri nedeniyle yapacakları nakil işlemlerine ilişkin harcamalarını karşılamalarını beklemek çalışanın hayat seviyesini yükseltemeye ilişkin Devlet görevi açısından açıklanabilir bir durum değildir.
8) Nitekim Eskişehir 2. İdare Mahkemesinin 20.10.2011 tarih, 2011/826 Esas ve 2011/1267 Karar sayılı ilamında “6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun 4. maddesinde sözleşmeli personele harcırah verilmeyeceği yönünde bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Yine, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 4. maddesinde de; sözleşmeli personelin geçici görevlendirilmeleri halinde yolluk ve gündeliklerinin ne şekilde hesaplanacağı düzenlenmiş, sözleşmeli personele başka harcırah ödenmeyeceği yolunda bir kural getirilmemiştir. Yine davacı ile davalı idare arasında imzalanan hizmet sözleşmesinde sözleşmeli personele sürekli görev yolluğu ödenmeyeceği yolunda bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu hale göre davacıya harcırah ödenmemesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmamaktadır.” Denilerek dava konusu işlemi iptal ederek, sözleşmeli personelede harcırah verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Benzer hükümler Hatay İdare Mahkemesi’nin 22.09.2010 tarih, 2009/1283 Esas ve 2010/1067 Karar, 03.06.2010 tarih, 2009/1280 Esas ve 2010/634 Karar, Bursa 3. İdare Mahkemesi’nin 16.12.2010 tarih, 2010/1092 Esas ve 2010/1130 Karar sayılı ilamlarında bulunmaktadır.
9) Sonuç olarak; harcırah unsurları ve atama işlemi dikkate alınarak müvekkilin ………… – Kütahya/……… arasındaki sürekli görev yolluğunun atama tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi için dava açma zorunluluğu hasıl olmuştur.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izaha çalışılan ve resen gözetilecek nedenlerle;
1) Müvekkilin sürekli görev yolluğunun ödenmesi talebine ilişkin olarak, ……….. Kaymakamlığı (İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü)’nün tesis etmiş olduğu ……….. tarih ve ……….. sayılı ret işleminin iptali ile, müvekkile ödenmesi gereken yolluğun, atama tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile ödenmesine,
2) Yargılama masrafları ile vekalet ücretinin davalı idare üzerinde bırakılmasına karar verilmesini saygılarımla vekaleten arz ve talep ederim. 04.01.2012
DAVACI VEKİLİ Av. Barış KILIÇ